Att hämta ut ett nytt svenskt pass i Spanien är alldeles för dyrt

Att förnya ett svenskt pass i Spanien kostar för närvarande (2020) 150 EUR och ansökan måste göras genom personlig inställelse på ambassaden i Madrid. Tillkommer kostnader för resan t.o.r och förmodligen en hotellnatt på destinationen. Det nya passet kan hämtas ut på valfritt konsulat men till en kostnad av ytterligare 19 EUR! Som jämförelse kan man i Sverige ansöka om ett nytt pass på alla polisstationer i landet som har en passexpedition och lösa ut det till en kostnad av 350 SEK.

UD svarade såhär då jag hävdade att kostnaderna var orimligt höga inte minst med tanke på att Sverige är ett högskatteland: ”Det är inte alla svenska ambassader i utlandet som är passmyndighet och där det går att ansöka om ordinarie pass. Ambassaden i Madrid tillhandahåller den servicen och därmed kan svenska medborgare ansöka om pass i Spanien. Kostnaden för passverksamheten utomlands är betydligt högre än i Sverige och därmed blir avgiften för ansökan om pass högre. Passen tillverkas i Sverige och skickas till Madrid, passen ska därefter vidare till konsulat för utlämning vilket också medför en extra kostnad.” Gunilla Dahlin, kansliråd, UD.

Jag replikerade då: ”Jag köper inte detta Gunilla. Ambassadens fasta kostnader finns där oavsett om personalen gör något eller ej och deras lön betalas via min skattsedel. Vad är det som gör att kostnaden i Spanien är 4,5 till 5 gånger högre än i Sverige? Försök igen. Staten skall inte ta hutlöst betalt för självklar service med det skattetryck som tvingas på även oss utlandssvenskar.”

Men det lär inte hända någonting innan någon större lobbygrupp blir tillräckligt förbannade för att agera.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *