Det goda samhället

Det goda samhället är en blogg som påstår sig vilja “skapa samtidens självförståelse”. Innehållet produceras av ett mindre antal skribenter som återkommer med kortare eller längre mellanrum. Bloggens upphovsman, Patrik Engellau, skriver till exempel ett inlägg om dagen. Hans inlägg fokuserar ofta på det han kallar för det välfärdsindustriella komplexet och på vår politiskt korrekta nutid. Engellau är fyrtiotalist och tillhörde de revolutionära 68:orna då det begav sig. Han har utbildningar från både svenska och amerikanska universitet och har haft anställningar hos bland annat FN, SIDA, UD och Sekretariatet för framtidsstudier. Han ingick alltså under en herrans massa år i det politiskt korrekta etablissemang som han sedan några år tillbaka påstår sig ha vänt sig emot. Han påstår sig ha ”börjat tvivla” redan under 70-talet men det var inte förrän i samband med flyktingkrisen 2015 som han ”kom ut” som kritiker av det samhällsbygge han själv ägnat så många år av sitt liv som tjänsteman. Engellau kallar sig själv för ”medelklass” men köper man slipsar i tvåtusenkronorsklassen så är det väl tveksamt om detta stämmer. Det verkar i alla fall inte förekomma någon brist i kassan så att säga.

Många av texterna på bloggen Det goda samhället är läsvärda och välskrivna liksom många av kommentarerna men det finns ett problem. Man kan när som helst, utan att få reda på varför, få en kommentar refuserad eller rätt och slätt stängas av helt från att kommentera. Men det värsta är att alla inte behandlas lika. Vissa kommer undan med förolämpningar och rena personangrepp medan andra inte ens får igenom konstruktiv kritik.

Jag börjar så smått undra om Patrik Engellau verkligen har ändrat inställning sedan de revolutionära åren runt 1968. Han verkar vara lite väl mån om att inte trampa någon av sina gamla kompisar på tårna för att vara riktigt trovärdig. Vill han både ha kakan och äta upp den?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *